olej baobab

Adansonia Digitata Seed Oil / Baobab

Zobaczyć drzewa baobaby to jedno z moich podróżniczych marzeń, które wciąż jeszcze jest do spełnienia 🙂 Baobaby rosną w Afryce, którą zawsze chciałam odwiedzić (Maroko to już był inny niż nasz świat, choć tylko malutki skrawek tego kontynentu). Więc gdy zobaczyłam, że olej z baobabu zaczął się pojawiać, od razu zapragnęłam go wypróbować.

baobaby

baobab zyrafy

W Afryce baobab wykorzystywany jest do wszystkiego, nazywany drzewem życia, bo daje schronienie, pokarm – nasiona bogate w składniki odżywcze (pawiany też je uwielbiają) – z nasion robi się mączkę i wodę. Ciekawostka: starsze drzewa mogą w sobie zmagazynować nawet kilkadziesiąt tysięcy litrów wody. To jak jedna lub dwie cysterny 😉 Więc o suszę się nie muszą martwić. Właściwie to baobab jest największym sukulentem na naszej planecie.

Baobab czasem jest nazywany drzewem ‚do góry nogami’, bo wygląda, jakby rósł korzeniami do góry. Gatunków baobabu rośnie na Ziemi dziewięć. Baobaby mogą żyć tysiące lat. A jeden owoc waży około 1,5 kilo – podobnie jak kokos. Kwiatki zaś, podczas kwitnienia, otwierają się tylko w nocy, bo są zapylane przez różne nocne żyjątka, w tym nietoperze i ćmy. Kwitną tylko jedną noc w roku…

Olej tłoczy się na zimno z nasion owoców drzewa baobabu. Nasiona wysychają na drzewach, a dopiero później opadają, więc nie muszą być mocno przetwarzane.

Jakie ma składniki aktywne?

– witaminy A, C (więcej niż pomarańcze) D, E, F
– substancje mineralne: wapń, magnes, potas
– kwasy tłuszczowe nasycone (palmitynowy: 33%) i nienasycone omega 3 (mało), 6 (31%) i 9
– antyoksydanty
– fitoestrole
– fosfolipidy

baobab

Na jakie problemy jest odpowiedni?

flower Spożywany wewnętrznie:

  • olej z baobabu musi być dodatkowo oczyszczony, aby mógł być spożywany wewnętrznie, a nawet wtedy nie powinien być podgrzewany, gdyż mogą wytrącać się toksyczne substancje
  • obniża poziom cholesterolu

flower Kosmetycznie:

  • pomaga zmniejszyć blizny i rozstępy (także zapobiega rozstępom w czasie ciąży)
  • pomaga na zmiany łuszczycowe, egzemy, AZS
  • ma działanie przeciwzapalne
  • zwiększa elastyczność, ujędrnia i napina
  • wygładza zmarszczki
  • nawilża
  • wygładza
  • regeneruje (blizny, rozstępy, poparzenia słoneczne)
  • odmładza
  • chroni przed mrozem i silnym słońcem
  • pomaga wygładzić spierzchnięte usta
  • regeneruje paznokcie
  • łagodzi stany zapalne i obrzęk dziąseł (wmasować niewielką ilość bezpośrednio)
  • włosy: działa regenerująco na końcówki, a wcierany w skórę głowy odżywia i łagodzi podrażnienia (nie obciąża włosów)

baobab

Do jakiej cery można go używać?

– suchej
– zniszczonej
– wrażliwej i atopowej
– z trądzikiem różowatym
– starzejącej się
– dojrzałej

pH: 4,3

flower

Related posts:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *