Oleje – z czym to się je?

Co jest takiego fenomenalnego w olejach, że świat kosmetyczny ogarnął szał na ich stosowanie? Po pierwsze dostępność – mamy teraz o wiele większe możliwości niż kilkanaście, a nawet jeszcze kilka lat temu. Coraz to nowe cudowne oleje, które pojawiają się na rynku sprawiają, że nie musimy swojej pielęgnacji opierać już na jednym czy dwóch ich rodzajach.

No ale pomijając dostępność, oleje to sama dobroć. Zawierają wiele przeróżnych witamin, składniki mineralne, antyoksydanty, kwasy tłuszczowe (naturalne! Nie musimy dodawać ich osobno, aby mieć je w kremie lub serum), fitoestrole, fosfolipidy, flawonoidy, proteiny tak modny ostatnio skwalan i wiele wiele innych dobroczynnych substancji.

oliwa z oliwek

Działanie olei na skórę

A ich działanie na skórę? Dla mnie i dla wielu innych osób rewelacja! Po ich użyciu cera jest wygładzona i miękka, jędrna i aksamitna, bez zbędnych niespodzianek. Ja widzę różnicę i dlatego oleje włączyłam na stałe do mojej pielęgnacji. I tu znów jedna uwaga – nie każdemu każdy olej będzie pasował – czasem zdarzy się, że zapcha, uczuli, będzie zbyt mocno lub za mało natłuszczał / nawilżał i to jest całkowicie normalne. Każda cera jest inna i po prostu trzeba próbować.

Często pojawiają się pytania o oleje spożywcze – czy można je stosować? Można, oczywiście, że tak, tylko zawsze warto sprawdzić jak są produkowane, w jaki sposób są tłoczone oraz czy są rafinowane czy nie. Oleje spożywcze można stosować do ciała, ale olejów kosmetycznych nie należy spożywać.

olej kwiaty

Rodzaje obróbki olei

Oleje mogą być tłoczone na ciepło lub na zimno. Lepsze są oczywiście te drugie, bo przy tłoczeniu na zimno zachowują swoje składniki w niezmienionym stanie. Oczywiście wszystko zależy od oleju, bo niektóre oleje są odporne na wysoką temperaturę (nawet ponad 200oC – mówi nam o tym parametr ‘temperatura dymienia’), a innych podgrzewać wręcz nie należy, bo mogą wydzielać się toksyczne substancje, jak w przypadku oleju z baobabu LINK.

Zwróćmy też uwagę, czy olej jest rafinowany, czy nie. W kosmetyce lepsze są te nierafinowane, bo podczas rafinacji tracą część swych własności i składników odżywczych. A rafinacja to po prostu oczyszczanie – przez filtrację lub destylację, czyli nic strasznego (tak przynajmniej powinno być). Oleje rafinowane też mają swoje zalety – zwykle mają delikatniejszy zapach i kolor, a także są bardziej wytrzymałe na psucie się. Niektóre oleje nierafinowane mają mocy zapach, który nie każdemu może pasować, wtedy można sięgnąć po olej rafinowany, który ma może mniejsze własności, ale wciąż je ma. Oleje rafinowane rzadziej wywołują reakcje alergiczne, więc osoby z alergiami także mogą z nich korzystać.

olej roze

Rodzaje olei

Oleje można podzielić na schnące, półschnące i nieschnące. W skrócie: im większa w oleju zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, tym bardziej ‘suchy’ olej. Suche oleje szybciej się wchłaniają i pozostawiają tylko lekką mało widoczną warstewkę, a tym samym nadają się znakomicie pod makijaż.

Poza tym są oleje, które mogą bardziej (potencjalnie oczywiście) zapychać niż inne – zależy to od rodzaju i ilości kwasów tłuszczowych, które dany olej zawiera.

olej mozdzierz

Olej czy olejek?

Obie nazwy bardzo często są mylone – a bardzo łatwo je odróżnić. Olej jest tłoczony z owoców / pestek. Większość olei można używać nierozcieńczone.

Nazwa olejki zarezerwowana jest po prostu do olejków eterycznych. Są one uzyskiwane metodą destylacji, ekstrakcji chemicznej lub wyciskania. Używane w aromoterapii, ale można również dodawać do kosmetyków, z zachowaniem pewnych zasad – nadają ładny zapach, a niektóre pełnią rolę konserwantu. Olejki eteryczne zawsze stosujemy rozcieńczone! Nie nakładamy olejków eterycznych 100% bezpośrednio na twarz lub ciało – mogą wtedy bardziej zaszkodzić niż pomóc. Zwróćmy też uwagę kupując olejek do zastosowań kosmetycznych czy inhalacji, aby był to naturalny olejek, a nie na przykład sztuczny zapach, taki dodawany do kominków zapachowych choćby, bo on też zrobi nam krzywdę.

Pozostałość po destylacji olejków eterycznych to… hydrolat. Do niedawna niedoceniane, dziś robią furorę i osiągają całkiem horrendalne ceny. Ładnie nawilżają i pachną, choć nie każdemu każdy zapach przypadnie do gustu oczywiście.

Olejkami są też często nazywane gotowe mieszanki olei do twarzy, ciała czy włosów. Mogą być z dodatkami.

oliwa z oliwek

Oleje spożywcze

Taka mała dygresja ku pamięci: na których olejach można smażyć, a które są do użytku tylko na zimno.

  • do smażenia: awokado (temperatura dymienia 270oC), sezamowy (232oC), archaidowy (232oC), ryżowy (230oC), z pestek winogron (210oC), rzepakowy rafinowany (204oC), sojowy (160oC), oliwa z oliwek (do krótkiego podsmażania)
  • do użytku na zimno: słonecznikowy!!! (230oC), lniany, z pestek dyni, z orzechów włoskich

flower

Related posts:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *