O tym, jak dobry jest miód dla naszego zdrowia chyba już nie trzeba nikogo przekonywać. Ale oprócz miodu pszczoły wytwarzają jeszcze inne dobroci, o których często zapominamy, choć są równie wartościowe. Co oprócz miodu dają nam pszczółki?
PROPOLIS
Jest to kit pszczeli, zwany też pierzgą – mieszanina żywic głównie z pączków drzew, które pszczoły zbierają, a później mieszają ze swoją śliną. Używają jej do zalepiania i oblepiania ścian w ulu, żeby nie miały do niego dostępu bakterie i mikroorganizmy, a także pleśnie. Brzmi niezbyt apetycznie? No cóż, spójrzcie poniżej na własności propolisu 🙂
Jakie ma składniki aktywne?
- witaminy:
- mikroelementy:
- kwasy tłuszczowe
- żywice
- woski
- polifenole
- flawonoidy (także betulina)
- olejki lotne
- polisacharydy
- kumaryna
- sterole
- ziarnka pyłku pszczelego
Wszystko to, co powyżej w połączeniu z sobą potrafi zdziałać cuda. Mądrość przyrody jest niesamowita!
Na jakie problemy jest odpowiedni?
Spożywany wewnętrznie:
- ma własności bakteriobójcze, grzybobójcze, wirusobójcze, pierwotniakobójcze 😉
- zwiększa odporność organizmu: profilaktycznie po 20-40 kropli nalewki rozcieńczonej w pół szklanki wody lub naparu 3 razy dziennie
- ma działanie przeciwzapalne – odkaża
- pomaga przy przeziębieniach, grypach i anginach – nawet w przypadku bakterii odpornych na antybiotyki: 20-40 kropli nalewki na łyżce miodu lub rozpuszczonej w szklance wody / naparu, np. rumianku trzy razy dziennie i/lub inhalacje
- ma działanie przeciwzakrzepowe
- wspomaga pracę układu krwionośnego: rozszerza naczynia wieńcowe, wzmaga czynności skurczowe serca
- pomaga w nadciśnieniu tętniczym – obniża ciśnienie o ok. 20 mm Hg (wspomaga działanie jemioły): spożywać raz dziennie po 30 kropli (lub dwa razy po 15 kropli – jeszcze lepiej) na łyżeczce miodu lub w pół szklanki wody albo naparu
- uszczelnia naczynie krwionośne
- pomocny przy paradontozie i stanach zapalnych jamy ustnej oraz opryszczce: można propolis żuć, smarować nalewką, albo płukać nalewką rozcieńczoną: 50 kropli na szklankę naparu rumianku na przykład
- pomaga przy wrzodach żołądka i dwunastnicy: 20 kropli nalewki na łyżeczce miodu 3 razy dziennie 20 minut przed jedzeniem; można też dodać do odwaru z siemienia lnianego i pić między posiłkami
- pomaga przy stanach zapalnych żołądka i jelit: 20-40 kropli nalewki w pół szklanki wody lub naparu lub mleka pić 2-3 razy dziennie na 20 minut przed jedzeniem
- przy zapaleniu wątroby: 50 kropli nalewki rozcieńczonej w szklance wody po dwa razy dziennie
- przy zapaleniu pęcherza lub cewki moczowej spożywać po 15 kropli nalewki na miodzie lub w pół szklanki wody / naparu po 4-5 razy dziennie
- pomaga przy zakażeniach błon śluzowych pochwy i szyjki macicy
- pomaga przy hemoroidach
- przy problemach z prostatą (zapalenie): dwa razy dziennie po 20 kropli nalewki rozcieńczonej w pół szklanki wody / soku z marchwi
Z czym łączyć:
- witamina C, selen, miedź i srebro wzmagają jego działanie przeciw drobnoustrojom, jemioła (przy nadciśnieniu tętniczym), antybiotyki (wspomaga działanie)
Zewnętrznie:
- pobudza regenerację tkanek – pomaga w gojeniu ran, oparzeń, odmrożeń, owrzodzeń, odleżyn: przemyć wodą utlenioną, posmarować nalewką i na to kompres z nalewki lub posmarować maścią propolisową dwa razy dziennie (tak samo można stosować u zwierzaków)
- pomaga w grzybicach i żylakach: okłady / kompresy / przemywanie nalewką rozcieńczoną 1 łyżeczka na 100 ml przegotowanej wody
- pomaga w AZS, łuszczycy i egzemach
Przeciwwskazania!
Propolis jest niestety silnym alergenem. Nie należy go stosować przy alergiach na produkty pszczele i olejki eteryczne. Przy AZS lub łuszczycy koniecznie sprawdzić czy nie ma reakcji alergicznej na małej powierzchni skóry w mało widocznym miejscu (posmarować maścią na 12 godzin).
NALEWKA Z PROPOLISU
Propolis najlepiej kupować z pewnego źródła – bezpośrednio od pszczelarza na przykład. Powinien on mieć postać skrawków / kawałków. Zwróćmy uwagę, czy nie był przetapiany – przy tej opcji może stracić swoje własności.
Propolis nie rozpuszcza się w wodzie ani olejach, więc nalewkę robi się na alkoholu, najlepiej spirytusie 90%.
50 gram propolisu zalewamy w słoiczku 250 ml spirytusu (można zrobić słabszą nalewkę: 10 g propolisu na 100 ml spirytusu) – tak, żeby nic nie wystawało. Zostawiamy w ciemnym miejscu na dwa tygodnie, ale pamiętamy przy tym, aby ze dwa razy dziennie potrząsnąć słoiczkiem. przefiltrowujemy przez kawałek gazy lub gęste sito i gotowe! Przechowujemy w ciemnej butelce.
To, co zostanie po odfiltrowaniu można jeszcze przelać odrobiną spirytusu i dodać do butelki lub porządnie w tej gazie odcisnąć, albo wykorzystać jako okłady na bolące stawy lub zmiany reumatyczne (ale zabezpieczyć to miejsce wcześniej tłuszczem).