zupka dobra ziemniaczana

Lubicie zupy? Ja nie przepadałam jako dziecko, ale teraz się nimi zajadam. Szczególnie zimą, gdy codziennie powinno się zjeść coś ciepłego. Są nieocenione, bo większość z nich można dość szybko przygotować, wystarczy wrzucić do garnka, pogotować i już. No dobra, prawie tak 😉

Co będzie potrzebne do dobrej zupki ziemniaczanej?

  • 700 g ziemniaków
  • 350 g surowego wędzonego boczku
  • 1 duża marchew (lub dwie małe)
  • por – jego biała część
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, trochę ziół prowansalskich

Można dodać też 2 ząbki czosnku i trochę kminku – ja za tymi smakami w potrawach nie przepadam, więc nie dodaję.

zupa ziemniaczana

Jak zrobić zupkę?

Boczek (bez skórki) kroimy w kostkę. Ze skórki na patelni wytapiamy tłuszcz i na ten tłuszcz wrzucamy boczek. Podsmażamy.

Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą i większą kostkę. Dorzucamy do smażącego się boczku i smażymy jeszcze 10 minut, pod przykryciem, ale co chwilę mieszając. Jeśli ktoś lubi, tutaj dodajemy też czosnek.

Dolewamy 1,5 litra wrzątku, dodajemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy pod przykryciem na dużym ogniu pół godziny.

Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy z pozostałymi przyprawami do gotującej się zupy. Gotujemy 10 minut.

Następnie dodajemy pokrojonego w plasterki pora i gotujemy jeszcze 5 minut.

Oczywiście składniki można trochę pozmieniać, ja zwykle daję dwie marchewki. Można też ugotować taką zupkę na innym mięsku (na boczku jest dość ciężka, ale najszybciej się robi) lub zrobić ją po prostu z wywaru warzywnego – będzie równie pyszna.

zupa ziemniaczana

Ja ją uwielbiam, bo jest prosta, szybko i łatwo się robi, a gorąca znakomicie rozgrzewa i syci. Mniam! SMACZNEGO 🙂

flower

Dodaj komentarz