z natury: akacja – kwiatki w cieście naleśnikowym

Wiedzieliście, że cudnie pachnące i cieszące oko kwiatki akacji można usmażyć w cieście naleśnikowym? Niektórzy znają to ponoć z dzieciństwa, ja na pomysł, że można je w ogóle jeść trafiłam całkiem niedawno.

Co będzie potrzebne?

  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • niecała szklanka mąki
  • 3 jajka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • starta skórka pomarańczy – niekoniecznie
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • kwiaty akacji

Jak zrobić placuszki?

Gałązki z kwiatami akacji dokładnie opłukać w wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Mąkę, żółtka i mleko wymieszać. Dodać wodę, cukier waniliowy, szczyptę soli, startą skórkę pomarańczy i ubite na pianę białka. Wymieszać mikserem.

Kwiaty akacji zanurzać w cieście i smażyć na oleju. Posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe.

SMACZNEGO 🙂

flower

Dodaj komentarz