Wiedzieliście, że cudnie pachnące i cieszące oko kwiatki akacji można usmażyć w cieście naleśnikowym? Niektórzy znają to ponoć z dzieciństwa, ja na pomysł, że można je w ogóle jeść trafiłam całkiem niedawno.
Co będzie potrzebne?
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- niecała szklanka mąki
- 3 jajka
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- starta skórka pomarańczy – niekoniecznie
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- kwiaty akacji
Jak zrobić placuszki?
Gałązki z kwiatami akacji dokładnie opłukać w wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Mąkę, żółtka i mleko wymieszać. Dodać wodę, cukier waniliowy, szczyptę soli, startą skórkę pomarańczy i ubite na pianę białka. Wymieszać mikserem.
Kwiaty akacji zanurzać w cieście i smażyć na oleju. Posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe.
SMACZNEGO 🙂